Mitä mieltä olet Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ja Natosta

Mitä mieltä olet Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ja Natosta

Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan tavoitteena tulee olla suomalaisten turvallisuuden ja hyvinvoinnin takaaminen. Samaan aikaan on muistettava, että turvallisuus on paljon muutakin kuin poliisin, rajavartiolaitoksen ja puolustusvoimien ylläpitämä ns. kova turvallisuus. Olen pitänyt teemoissa aina esillä arjen turvallisuutta, joka on tosiasiallisesti mukana meidän kaikkien arjessa jokaisena päivänä. Mutta takaisin ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.

Suomen turvallisuusympäristö muuttui perusteellisesti Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaan. Sen jälkeen on erityisenä huolena ollutkin kansainvälisen turvallisuusjärjestelmän kestävyys niin Euroopan tasolla kuin koko maailmassa. Tätä taustaa vasten oli hienoa, että Suomi haki Nato jäsenyyttä ja toivottavasti hakemuksen mahdollisimman pikainen ratifiointi muissa jäsenmaissa johtaisi Suomen täysjäsenyyteen.

Nato-jäsenyys tulee lisäämään sekä Suomen turvallisuutta että Itämeren alueen ja Euroopan pohjoisosan vakautta. Täysjäsenenä Suomi pääsee osallistumaan Naton päätöksentekoon ja puolustusvoimiemme vahva kyky tuo lisäksi Natolle tarpeellisen pohjoisen voimavaran.

Tässä yhteydessä on kuitenkin tarpeellista muistaa edelleen EU jäsenyytemme sekä Pohjoismainen puolustusyhteistyö. EU:n on tehtävä enemmän Euroopan turvallisuuden ja puolustuksen vahvistamiseksi ja kansalaisten suojelemiseksi. Suomi on toiminut aloitteellisesti niin Eurooppalaisen kuin Pohjoismaisen puolustusyhteistyön alueella. Puolustusyhteistyöllä voidaan saavuttaa edelleen merkittävää lisäarvoa.

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.