Valtuustossa kyselytunti 3.3.2021: Kysymykseni rikoksen uhrien auttamisesta

Valtuustossa kyselytunti 3.3.2021: Kysymykseni rikoksen uhrien auttamisesta

Asianomaiselle apulaispormestarille/ toimialalle

Viime aikoina julkisuudessa on käyty keskustelua poikkeuksellisen vakavista ja erityisen raaoista väkivallanteoista. Runsas vuosi sitten paljastui laaja ihmiskaupparikos, jonka uhreina oli lähtökohtaisesti eri ikäiset tytöt ja nuoret naiset. Loppuvuodesta paljastui useampia raakoja väkivaltarikoksia.

Rikoksen uhreilla ja heidän läheisillään on lähes poikkeuksetta tarvetta erilaisille kaupungin tarjoamille palveluille, kuten pitkäaikaiselle psykoterapialle sekä muille sosiaalitoimen palveluille. Ihmiskaupan uhreille tarjottava palvelu on lakisääteistä, joka korvataan kunnille valtion varoista täysimääräisenä. Vakavien rikosten uhrit kokevat kuitenkin usein jäävänsä vaille tarvitsemaansa tukea ja hoitoa traumoihinsa. Rikos- ja oikeusprosessit ovat pitkäkestoisia ja lähtökohtaisesti aina uhreille rankkoja kokemuksia.

Rikosten uhrien aseman parantamisesta on puhuttu vuosia ja varmasti eteenpäinkin on menty. Valitettavan usein heidän tulee kuitenkin taistella saadakseen riittävät palvelut. Viimeisen parin vuoden takaiset rikostapahtumat niin ihmiskaupan kuin väkivaltarikosten osalta ovat koskettaneet useita ihmisiä ja perheitä.

Kysynkin, miten Helsingin kaupunki on varautunut rikosten uhrien auttamiseen yleisellä tasolla ja erityisesti heidän tarvitsemansa pidempiaikaisen terapian ja psykoterapian järjestämiseen?

Juha Hakola/ kok

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.